czwartek, 3 marca 2011

M i o d ó w k a.

Ten przepis jest używany w naszej rodzinie od wielu lat.
Składniki:
- miód,
- sok z cytryn,
- spirytus.
Wszystkie składniki należy użyć w tej samej ilości.
Np. - ½ kg miodu,
       - ½ l spirytusu 96 stopni,
       - ½ l soku z cytryny (zamiast soku z cytryny można użyć sok     
             pomarańczowy wyciśnięty ze świeżych owoców lub gotowy).
Najlepiej użyć świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Ma wtedy intensywny zapach doskonale komponujący się z aromatem  miodu. W ostateczności możemy posłużyć się gotowym sokiem, ale ma to być sok, a nie zaprawa cytrynowa.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i… gotowe. Nie gotować! (Najłatwiej jest wymieszać miód z sokiem z cytryny i mieszając dodawać spirytus). Przelać do butelek i wstawić do lodówki na tydzień (najkrócej).

Grzane  piwo  z  żółtkami  („grzaniec”).

Składniki:
- ½ l piwa jasnego,
- 2 żółtka,
- 6 łyżeczek cukru,
- 6 gozdzików,
- ½ laski kory cynamonu,
- ½ łyżeczki startej  gałki muszkatołowej.
Jest to podstawowa proporcja, którą można zwielokrotniać w zależności od potrzeby.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Piwo zagotować z przyprawami i przecedzić.
Do utartych żółtek  powoli wlewać strumieniem zagotowane piwo szybko mieszając lub ubijając trzepaczką. Należy  uważać żeby żółtka się nie ścięły. Rozlać do szklaneczek.
W mrozne dni, po powrocie do domu – pycha!!!

andy&eli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz