środa, 2 marca 2011

P o r t e r ó w k a.

Składniki:
- 1 l spirytusu 96 stopni,
- 5 butelek (0,5 l) piwa „Porter” Żywiec,
-  2 niepełne szklanki cukru,
- 3 opakowania cukru waniliowego lub 1 laska wanilii,
-  6 – 7 gozdzików.

W dużym  garnku podgrzać piwo, ale nie gotować. W ciepłym piwie rozpuścić cukier normalny i waniliowy. Jeżeli zamiast cukru waniliowego użyjemy wanilię w lasce, to należy pociąć ją na kawałki (tyle ile użyjemy butelek)
i następnie wrzucić do roztworu (nie należy ciąć wzdłuż). Do letniego roztworu dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek dodając do każdej 1 -2 gozdziki,
i  jeden kawałek pociętej poprzednio wanili. Zamknąć butelki i odstawić
w ciemne, chłodne miejsce na kilka dni. Oczywiście najlepiej smakuje po roku, ale kto by tyle czekał.

C y t r y n ó w k a.

Składniki:
- 8 średnich cytryn,
- 1 l spirytusu,
- 1 l wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1/3 laski wanilii,
- 3 gozdziki.

Cytryny porządnie wyszorować szczotką z mydłem i sparzyć wrzątkiem.
Obrać ze skórki nożykiem do warzyw zdejmując tylko żółtą część, bez białej osłonki. Z cytryn wycisnąć sok.
Wodę zagotować z cukrem, goździkami i wanilią. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać wyciśnięty sok i spirytus. Wszystko razem wymieszać. Rozlać do szklanych butelek i wstawić do lodówki  na okres przynajmniej
jednego tygodnia.

andy&eli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz