Z u p a s e r o w a .
Jest to chyba najprostsza i najszybsza zupa do zrobienia . Smaczna, pożywna i „elegancka”. Można zrobić ją na jachcie, ale też i w domu np. na spotkanie z przyjaciółmi. Co potrzebujemy?
- 1,5 l bulionu warzywnego ( bez soku pomidorowego) lub 2 kostki rosołowe,
- 3 serki topione - kremowe (po 100 g),
- 3 plasterki szynki lub wędzonki,
- 1 mała cebula,
- 1 pęczek koperku,
- 3 łyżki jogurtu (lub śmietany).
Cebulę kroimy w drobne paseczki (piórka) i przesmażamy na łyżce margaryny lub masła. Dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę lub wędzonkę i chwilę smażymy.
W płaskim rondlu zagotować bulion. Do wrzącego bulionu włożyć sitko (plastikowe), a na sitko kolejno po 1 serku rozpuszczając i lekko przecierając.
Gdy wszystkie serki są rozpuszczone dodajemy szynkę z cebulką i chwilę gotujemy. Próbujemy i doprawiamy (jeśli trzeba) solą, pieprzem, sosem sojowym, lub maggi. Zupa powinna mieć kremową konsystencję. Jeśli jest za gęsta można dodać trochę wody.
Zupę podajemy w miseczkach lub bulionówkach z „kleksem” jogurtu lub śmietany, posypujemy koperkiem. Do tego groszek ptysiowy i usmażone grzanki.
Na jachcie zamiast grzanek po prostu chleb z masłem.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz