piątek, 4 marca 2011

Z  U  P  Y .

Stanowią one bardzo  ważną część naszych  posiłków. Są lekkie, smaczne,  zdrowe i łatwe do przygotowania.
Na początek wywar z warzyw  (robił furorę w Stanach). Wywar ten zawiera  mnóstwo  witamin i minerałów (jeżeli jest prawidłowo zrobiony) i wszyscy  dbający  o linię  piją go codziennie. Ponieważ gotuje się go z dodatkiem dużej ilości selerów i pietruszki (zawierających  potas) działa moczopędnie, a więc odchudzająco. Tak  więc:
Bulion  warzywny.
Poterzebujemy:
- 5 marchewek,
- 4 średnio duże pietruszki,
- 1 średni seler korzeniowy,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 5 ząbków czosnku.
- 1 duży pęczek pietruszki,
- 3 duże pomidory,
- 3 duże cebule.
Do dużego ( 7 litrów) garnka wlewamy 4,5 – 5 litrów wody. Jarzyny obieramy,
 myjemy i wkładamy  do  garnka. Czosnek obieramy i wrzucamy do jarzyn. Cebulę obieramy, kroimy na pół, myjemy i dodajemy również do jarzyn. Zieloną pietruszkę myjemy i dodajemy  j.w.  Podobnie postępujemy z pomidorami. Nakrywamy pokrywką i czekamy aż się zagotuje.
Zmniejszamy płomień. Dodajemy 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru i 2 płaskie łyżki Vegety. Jeżeli nie chcemy dodawać Vegety, należy dodać więcej soli.
Gotujemy na małym ogniu przez 30 – 40 minut, do momentu aż jarzyny są miękkie. Wyłączamy   palnik i  czekamy 15 minut żeby smaki się „połączyły”.
Próbujemy; doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem (można dodać trochę soku pomidorowego). Bulion przecedzamy. Z jarzyn robimy sałatkę, a bulion przelewamy do plastikowych pojemników. Pijemy do lunchu, na podwieczorek do kanapek lub po prostu kiedy mamy ochotę na coś smacznego i zdrowego. Bulion stanowi samodzielne danie, tak jak rosół; można jeść go z tymi samymi dodatkami. Można także użyć go jako bazę do innych zup lub sosów.
andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz