niedziela, 27 lutego 2011

Serca kurze w sosie  myśliwskim.
- 1 kg serc kurzych – oczyszczonych z tłuszczu, przekrojonych wzdłuż na pół
   i dokładnie umytych,
- 2 marchewki + 1 pietruszka + ½ selera bulwiastego – wszystko obrane, umyte
  i utarte na tarce z dużymi „oczkami”,
- 2 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta,  słodka  papryka w proszku, cukier, ziele     
  angielskie i  pieprz ziarnisty po 15 ziarenek i 4 liście laurowe,
- 1 łyżka jogurtu,
- 3 torebki sosu myśliwskiego.
W płaskim rondlu zagotowujemy wodę z 1 łyżką  soli. Wrzucamy serca i gotujemy aż będą miękkie (około 40 min). Podczas gotowania dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem.
Na głębokiej patelni podsmażamy na oleju  cebulę, dodajemy utarte  warzywa,
mieszamy i doprawiamy Vegetą, pieprzem i papryką. Smażymy około 15-20 minut ciągle mieszając.
Sos myśliwski  przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu i wlewamy  do  warzyw. Serca odcedzamy i wkładamy do sosu z warzywami. Chwilę dusimy
i dodajemy łyżkę jogurtu. Wyłączamy  palnik, mieszamy, próbujemy  i doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziemniakami puree i zieloną sałatą.
Pasta z wątróbek  drobiowych.
Znakomita do chleba, bułki, bagietki i krakersów; na przekąskę pod piwo czy wino - niezastąpiona. Potrzebujemy:
- ½ kg kurzych wątróbek,
- 2 cebule,
- 3 łyżki masła lub margaryny,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 pęczek drobnego szczypiorku posiekanego,
- sól i pieprz.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na tłuszczu rumieniąc. Wątróbkę obieramy z błon i wycinamy „zielonkawe” miejsca. Myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę wyjmujemy z patelni łyżką cedzakową do salaterki, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy  wątróbkę;  pierwsze 5 minut bez przykrycia, a następne  5 minut pod przykryciem. Po przekrojeniu powinna być w środku różowa, ale nie krwista.
Cebulę i wątróbkę mielemy w maszynce do mielenia mięsa, dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Do tej masy ucieramy na tarce o grubych „oczkach” 2 jajka ugotowane na „twardo”. Całość  dokładnie mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.
Masę wykładamy na salaterkę, posypujemy utartym na tarce 1 jajkiem ugotowanym na twardo  oraz posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z pieczywem tostowym, świeżą bagietką lub krakersami. Do tego konieczne są kiszone ogórki pokrojone w plasterki oraz pomidory pokrojone w ósemki, posolone, posypane koperkiem i podane na zielonej sałacie.
Pyszne!!!
andy&ely



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz