wtorek, 1 marca 2011

S a n g r i a  (przepis  własny).
Potrzebujemy:
- 2 butelki wina białego, półwytrawnego,
- 2 butelki słodkiego szampana,
- 1/2 szklanki cukru kryształ ( nie puder),
- 2 pomarańcze + 2 cm pasek skórki bez białej warstwy, która jest pod spodem,
- 1 cytryna         + 1 cm pasek skórki jak powyżej,
- 2 połówki brzoskwini bez skórki ( mogą być z puszki).

Owoce cytrusowe  - pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki tak jak jabłko, zdejmujemy białą „otoczkę” (daje gorzki smak), kroimy na plasterki i usuwamy pestki ( są gorzkie).
Pomarańcze, cytrynę i brzoskwinie pokrojone w plasterki wkładamy do szklanego lub plastikowego naczynia dodając skórki (pomarańczową i cytrynową). Do oddzielnego naczynia wlewamy 2 butelki białego wina, dodajemy ½ szklanki cukru, mieszamy i zalewamy  owoce. Pozostawiamy na noc (najlepiej w lodówce). Przed podaniem dodajemy 2 butelki schłodzonego (też w lodówce) szampana i mieszamy. Napój jest gotowy.
Rozlewamy do szklaneczek dodając do każdej 1-2 kostki lodu i plasterek pomarańczy.
Znakomity aperitif na letnie popołudnia, ale uwaga – mocny!.
Pijmy z rozsądkiem.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz