M a z u r e k c y g a ń s k i.
Potrzebujemy następujące składniki:
- 15 dkg daktyli,
- 15 dkg fig,
- 15 dkg rodzynek,
- 15 dkg orzechów włoskich,
- 15 dkg orzechów laskowych,
- 15 dkg płatków migdałowych,
- 15 dkg cukru,
- 5 jajek.
Daktyle, figi, i rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 10 minut. Odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. Daktyle i figi pokroić na małe kawałki;
orzechy posiekać.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Pianę ubić na sztywno i połączyć z żółtkami. Dodać bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać. Rozłożyć równo na podpieczonym spodzie i włożyć do piekarnika na 25-30 minut w temp.180 stopni. Wyjąć i ostudzić. Ostudzony - polukrować.
L U K I E R – najprościej jest przyrządzić z soku pomarańczowego lub cytrynowego używając ręcznego miksera. 1 szklankę cukru pudru i 1/3 szklanki soku pomarańczowego lub cytrynowego miksujemy do białości, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Powinien być na tyle rzadki, żeby dał się łatwo rozprowadzić na powierzchni ciasta nożem lub pędzelkiem.
M a z u r e k c y t r y n o w y.
Potrzebujemy:
- podpieczony na „złoto” spód z kruchego ciasta,
- 4 jajka,
- 4 żółtka,
- 3 łyżki masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- ½ szklanki soku z cytryny,
- otarta skórka z 1 cytryny.
W garnku „rozstrzepać” jajka i żółtka trzepaczką, dodać cukier i sok z cytryny. Garnek postawić na małym „ogniu” i ubijać, aż masa zgęstnieje. Dodać masło i dalej ubijać do połączenia wszystkich składników. Wylać na spód z kruchego ciasta i odstawić do wystygnięcia. Dekorować plasterkami cytryny posypanymi cukrem oraz „bezikami” ( przepis – następny post).
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz