czwartek, 24 marca 2011

M a z u r e k     k  o k o s o w y.

Potrzebujemy:
- spód z kruchego  ciasta  jak  zwykle  podpieczony  na  „złoto”,
- równe ilości mleka, cukru  i  wiórków  kokosowych; np.
- 1 szklanka  mleka,
- 1 szklanka  cukru,
- 1 szklanka  wiórków  kokosowych,
- 2 pełne łyżki masła,
- ananasy  (krążki) i  brzoskwinie  z  puszki.

Mleko  zagotować z cukrem, dodać wiórki  kokosowe  i  mieszając  gotować   na  bardzo  małym  „ogniu” przez 30  minut (ciągle  mieszając). Zdjąć
z  palnika, ostudzić  i  lekko  ciepłe  utrzeć  z  masłem  drewnianą  pałką.
Wyłożyć  na  upieczony  spód  z  kruchego  ciasta  i  udekorować krążkami  ananasów i ćwiartkami  brzoskwini.

„ B e z i k i „

Potrzebujemy: 4  białka  i  1,1/3 szklanki  cukru  (drobny  kryształ).

Do  miski  wlać  białka o temperaturze  pokojowej. Elektrycznym  mikserem   ubijać  białka  dosypując kolejno po łyżeczce cukru. Miskę  postawić  na  garnku  z  wrzącą  wodą  i  dalej  ubijać,    piana  będzie  gładka  i  lśniąca.
Piekarnik  rozgrzać do  temp. 110  stopni. Blachę   do  pieczenia  wyłożyć  papierem  woskowanym  (papierem  do  pieczenia). Małą  łyżeczką  nakładać  ubitą  pianę  na  papier  w  kilku centymetrowych odstępach (ponieważ „beziki” jeszcze  urosną). Pozostawić  w  piekarniku  do  „wysuszenia”  przez  około 50  minut przy  uchylonych  drzwiczkach  piekarnika. Kiedy  stwierdzimy, że są  już  twarde należy  wyłączyć  piekarnik i  pozostawić  do  ostygnięcia  przy  całkowicie  otwartych  drzwiczkach  piekarnika.
  to  diametralnie  różne  bezy  niż  te, które  kupujemy  w cukierniach.
   bardziej  miękkie, bardziej  delikatne  i  takie  bardziej  „ciągliwe”.
Zamiast  „bezików” możemy  z  tej  same  proporcji  składników  upiec  2 „blaty” bezowe.
Do 2  tortownic  wyłożonych  papierem do  pieczenia  wkładamy  ubitą  pianę  i  rozsmarowujemy  na  dnie. Pieczemy  tak  samo  jak  „beziki”.
Zarówno „blaty”, jak  „beziki”  możemy  przekładać  różnymi  masami  kremowymi, a także bitą  śmietaną  i  owocami.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz