C I A S T O K R U C H E.
Podajemy nasz przepis na ciasto, które używamy do zrobienia szarlotki, spodu do sernika, babeczek do słodkiego nadzienia oraz mazurków.
Składniki:
- 3 pełne szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 kostka masła,
- 3 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 zapach do ciasta cytrynowy lub waniliowy.
Wszystkie składniki zagnieść w misce. Gdyby się okazało, że ciasto jest za rzadkie to można dodać trochę mąki. Ciasto podzielić na dwie równe części.
Owinąć każdą część folią plastikową (spożywczą) i zamrozić. Jeżeli chcemy zrobić babeczki, to ciasta nie mrozimy, a jedynie schładzamy w lodówce przez 2 godziny, a następnie wykładamy nim foremki do babeczek i pieczemy (przepis w poscie: Nasze dodatki do barszczu).
Do ciast wymienionych na wstępie my używamy ciasto lekko rozmrożone.
Na około 0,5 godz. przed pieczeniem ciasto należy wyjąć z zamrażarki. Ciasta nie wałkujemy, tylko na wysmarowaną masłem tortownicę lub foremkę ścieramy ciasto na tarce jarzynowej o grubych „oczkach”. Ścieramy na dno warstwę o grubości około 3 cm i podpiekamy w temp.180 stopni na złoty kolor przez około 15-20 minut. Na rumiany spód wykładamy masę.
Jest to bardzo kruche i smaczne ciasto.
W następnych postach podamy przepis na szarlotkę i przepisy na mazurki.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz