niedziela, 20 marca 2011

C I A S T O    K R U C H E.

Podajemy  nasz  przepis  na  ciasto, które używamy  do  zrobienia  szarlotki, spodu  do  sernika, babeczek  do  słodkiego  nadzienia  oraz  mazurków.
Składniki:
- 3 pełne  szklanki  mąki,
- 1 szklanka  cukru  pudru,
- 1 kostka  masła,
- 3 żółtka,
- 2 łyżeczki  proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 zapach do ciasta cytrynowy lub  waniliowy.
Wszystkie  składniki zagnieść w misce. Gdyby się  okazało, że  ciasto  jest  za rzadkie to  można  dodać  trochę  mąki. Ciasto  podzielić  na dwie równe części.
Owinąć  każdą  część  folią  plastikową (spożywczą) i zamrozić. Jeżeli  chcemy zrobić  babeczki, to  ciasta  nie  mrozimy, a jedynie  schładzamy  w lodówce przez 2 godziny, a następnie  wykładamy  nim  foremki  do  babeczek i pieczemy (przepis  w  poscie: Nasze dodatki do barszczu).
Do  ciast  wymienionych  na  wstępie  my  używamy  ciasto  lekko  rozmrożone.
Na około  0,5 godz. przed  pieczeniem  ciasto  należy  wyjąć  z  zamrażarki. Ciasta  nie  wałkujemy, tylko  na  wysmarowaną masłem  tortownicę  lub  foremkę ścieramy  ciasto  na  tarce  jarzynowej  o  grubych „oczkach”.  Ścieramy  na  dno  warstwę  o grubości około 3 cm  i  podpiekamy  w  temp.180 stopni na  złoty  kolor przez  około  15-20 minut. Na  rumiany  spód  wykładamy  masę.
Jest  to  bardzo  kruche  i  smaczne  ciasto.
W następnych postach  podamy przepis  na  szarlotkę  i  przepisy  na  mazurki.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz