S Z A R L O T K A.
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, żeby się trochę rozmroziło. Formę do pieczenia lekko smarujemy masłem lub margaryną (zarówno boki, jak i spód),
posypujemy tartą bułką i odstawiamy.
Potrzebne składniki:
- 6-8 dużych jabłek słodko-kwaśnych,
- 1 szklanka soku pomarańczowego,
- 1 szklanka cukru (trochę mniej lub więcej, to zależy czy lubimy smak bardziej
słodki czy nie),
- 1 paczka (duża) cukru waniliowego,
- ½ cytryny,
- 4 gozdziki,
- 3 łyżki tartej bułki + około 2 łyżki do posypania foremki,
- mały kawałek kory cynamonu.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki wykrawając gniazda nasienne. Wkładamy do płaskiego rondla, zalewamy sokiem pomarańczowym i stawiamy garnek na średnim „ogniu”. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy przez chwilę wrzątkiem, kroimy na dwie części i wybieramy pestki (są gorzkie) z jednej połówki. Druga nie będzie nam potrzebna. Z połówki cytryny wyciskamy sok na jabłka i wrzucamy ja do garnka. Dodajemy goździki i korę cynamonu. Mieszamy i dusimy jabłka na małym „ogniu”,
aż będą miękkie. Do szarlotki powinno się użyć jabłka, które się nie rozgotowują na masę tylko pozostają w niewielkich kawałkach. Część jabłek
będzie rozgotowana, ale pozostaną też kawałki i tak jest prawidłowo. Kiedy jabłka są miękkie dodajemy cukier waniliowy i zwykły. Mieszamy i próbujemy,
ewentualnie dosładzamy lub dodajemy trochę soku z cytryny, gdyby były za słodkie. Zwiększamy płomień i odparowujemy płyn ciągle mieszając (uwaga: łatwo się przypala). Kiedy płyn odparuje wyłączamy palnik. Wyjmujemy cytrynę, goździki i korę cynamonu. Zostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie nieco rozmrożone ciasto ścieramy na dno foremki na wysokość około 3 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni na około 20 minut, aż ciasto się zrumieni; po czym wyjmujemy je z piekarnika.
Do uduszonych jabłek dodajemy 3 łyżki tartej bułki i dokładnie mieszamy. Ciasto również posypujemy 2-3 łyżkami tartej bułki i wykładamy masę jabłkową, a ponieważ ciasto jest „wiórkowe” to bułka zapobiega przechodzeniu płynu pod ciasto. Wygładzamy powierzchnię jabłek i „ścieramy” na nią warstwę ciasta. Wiórki ciasta powinny pokryć całą powierzchnię jabłek. W efekcie powierzchnia ciasta będzie nierówna (górki i dołki) i taka ma być. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy do zrumienienia się powierzchni (około 30-35 minut).Gorące, upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Gorąca szarlotka wspaniale smakuje z lodami np. z kulką lodów waniliowych.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz