niedziela, 20 marca 2011

             S Z A R L O T K A.

Ciasto  wyjmujemy  z  zamrażarki, żeby  się  trochę  rozmroziło. Formę  do  pieczenia  lekko  smarujemy  masłem  lub  margaryną (zarówno boki, jak i spód),
posypujemy  tartą  bułką  i  odstawiamy.
Potrzebne  składniki:
- 6-8 dużych  jabłek słodko-kwaśnych,
- 1 szklanka  soku  pomarańczowego,
- 1 szklanka cukru (trochę mniej lub więcej, to zależy czy lubimy smak  bardziej
   słodki czy nie),
- 1 paczka (duża) cukru waniliowego,
- ½ cytryny,
- 4  gozdziki,
- 3 łyżki tartej  bułki + około 2 łyżki  do  posypania  foremki,
- mały  kawałek  kory  cynamonu.
Jabłka  myjemy, obieramy  i  kroimy na kawałki wykrawając  gniazda  nasienne. Wkładamy  do  płaskiego  rondla, zalewamy sokiem  pomarańczowym i stawiamy  garnek  na  średnim „ogniu”. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy przez  chwilę  wrzątkiem, kroimy  na dwie  części i  wybieramy  pestki  (są gorzkie) z jednej  połówki. Druga  nie  będzie  nam  potrzebna. Z połówki  cytryny  wyciskamy  sok na  jabłka i wrzucamy  ja  do  garnka. Dodajemy goździki i korę cynamonu. Mieszamy  i  dusimy  jabłka  na małym „ogniu”,
  będą  miękkie. Do szarlotki  powinno  się  użyć  jabłka, które się  nie  rozgotowują na masę tylko  pozostają w  niewielkich  kawałkach. Część jabłek
będzie  rozgotowana, ale  pozostaną  też  kawałki i tak  jest  prawidłowo. Kiedy  jabłka są miękkie dodajemy cukier waniliowy i zwykły. Mieszamy i próbujemy,
ewentualnie  dosładzamy  lub  dodajemy  trochę  soku  z  cytryny, gdyby  były  za słodkie. Zwiększamy  płomień i odparowujemy  płyn ciągle  mieszając (uwaga: łatwo się  przypala). Kiedy  płyn  odparuje  wyłączamy  palnik. Wyjmujemy cytrynę, goździki  i  korę  cynamonu. Zostawiamy  do ostygnięcia.
W tym czasie  nieco  rozmrożone  ciasto  ścieramy  na dno  foremki  na wysokość   około 3 cm  i  wkładamy  do  piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni na około 20  minut, aż ciasto się  zrumieni; po czym  wyjmujemy je  z piekarnika.
Do  uduszonych  jabłek  dodajemy 3 łyżki  tartej  bułki i  dokładnie  mieszamy. Ciasto również  posypujemy 2-3 łyżkami tartej bułki   i  wykładamy  masę  jabłkową, a  ponieważ  ciasto  jest „wiórkowe” to  bułka zapobiega  przechodzeniu płynu pod ciasto. Wygładzamy powierzchnię  jabłek i „ścieramy” na nią  warstwę  ciasta. Wiórki ciasta  powinny  pokryć  całą  powierzchnię  jabłek. W efekcie powierzchnia  ciasta  będzie nierówna (górki i dołki) i taka  ma  być. Wstawiamy  ciasto  ponownie  do  piekarnika  i  pieczemy do  zrumienienia  się powierzchni (około 30-35 minut).Gorące, upieczone  ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do  ostudzenia. Po ostudzeniu posypujemy ciasto  cukrem  pudrem. Gorąca  szarlotka  wspaniale  smakuje  z  lodami np. z kulką  lodów  waniliowych.

andy&eli             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz