środa, 6 kwietnia 2011

Dania  z  wędlin  w  puszkach  cd.

Z  tych  samych  składników  ( poprzedni  post) możemy zrobić sałatkę  z  wędliną. Potrzebna  będzie:
- wędlina (szynka  konserwowa, szynka z drobiu lub z indyka, luncheon  meat ),
- 3-4 jajka  ugotowane  na  twardo, obrane  i  pokrojone  w  kostkę,
- 1 pęczek  szczypiorku  drobno  pokrojony,
- 1 mała  czerwona  cebula umyta  i  pokrojona  w  kostkę,
- 3 ogórki  konserwowe  pokrojone w kostkę,
- 2 jabłka obrane, umyte i  utarte  na  tarce  z  dużymi „oczkami”,
- 1 mały  słoik  majonezu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Wszystkie  składniki  razem  wymieszać, doprawić  solą  i  pieprzem. Dodać  majonez. Ponownie  wymieszać. Jest  to  doskonała  sałatka  na lunch lub  kolację. Do tego  chleb  i  np. szklanka  soku  pomidorowego  lub  herbata.
Możemy    sałatkę  „wzbogacić”  dodając  1  puszkę  groszku  konserwowego.
Z  luncheon  meat  możemy  zrobić  jeszcze inne  danie  obiadowe.
Np. „schabowe” Potrzebujemy:
- 2 jajka,
- 2-3 łyżeczki  mąki,
- ½ szklanki  mleka,
- olej  do smażenia.
Wszystkie  składnik mieszamy  tak, żeby  nie  było  grudek. Ciasto  powinno  mieć  konsystencję  śmietany  do  zupy (nieco  gęstsze  niż na  naleśniki).
Wędlinę  kroimy  w 0,5 cm  plastry. Maczamy  w  cieście  tak, aby oblepiało cały kawałek. Na patelni  rozgrzewamy  tłuszcz, wkładamy  kawałki  szynki  w  cieście  i  smażymy  z  obu  stron  na  rumiano. Podajemy  z  naszą  sałatką  „żeglarską” (patrz  archiwum: post pt.: Ciąg dalszy dań z kurczaka – sałatka żeglarska”) lub  z osłodzoną (lekko) kapustą  kiszoną  z  ugotowanymi  ziemniakami.
Na bazie  tych  samych  składników  można  przyrządzić sos  do  spaghetti,      innego  makaronu lub  ryżu. Składniki:
- 1 opakowanie  ugotowanego  makaronu  (wg. przepisu),
- 1 konserwa  mięsna  pokrojona  w  paski  lub  pozostałości  wędliny,
- 1 puszka  pomidorów  krojonych,
- 1 duża  cebula obrana, umyta  i  pokrojona  w  kostkę,
- 1 łyżka  oregano  suszonego,
- 2  kostki  rosołowe z kurczaka,
- 1 łyżeczka  cukru,
- tarty  ser (najlepiej  parmezan)
- olej do smażenia,
- ewentualnie  bazylia suszona.
Na  rozgrzanej  patelni  przesmażyć  cebulę, dodać  konserwę i dusić do  momentu, aż cebula zmięknie. Następnie  dodajemy  pomidory z puszki               i dusimy pod  przykryciem  5  minut. W szklance  wrzącej  wody (wygodniej     w  kubku) rozpuszczamy 2 kostki rosołowe i  dodajemy  do  reszty  składników.
Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy  oregano i  ewentualnie bazylię (niekoniecznie). Dusimy bez  przykrycia  do  połączenia  się  składników i lekkiego  odparowania  wody.
Do  odsączonego  makaronu wlewamy  cały  sos, posypujemy  tartym  serem
i dokładnie  mieszamy używając  np. 2 widelców.
Nakładamy  na talerze  i  posypujemy  tartym  serem. Podajemy  z  sałatą  z  sosem   Winegret, lub  lekko  ocukrzonym  sokiem  z  cytryny. Można  podać
szklankę  soku  pomidorowego.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz