wtorek, 5 kwietnia 2011

„ Recycling”  kuchenny  z  resztek  różnych  wędlin oraz
dania  z  wędlin  w  puszkach.

Do  kanapek  zwykle  kupujemy  sery żółte, topione, pasztety  w puszkach,  szynki  drobiowe itp. – wszystko  w  małych  opakowaniach, więc praktycznie  nic  się  nia  zepsuje, ale świeża  wędlina, którą  kupujemy, bez  lodówki  szybko  się  psuje. Kupujemy  więc ją  na  najwyżej  dwa  dni. A jak  nie  zdażymy  zużyć, to co? Wyrzucamy? Nie!!
Z  resztek  wędlin  możemy  np. przyrządzić  jajecznicę.
Jajecznica  na  resztkach  wędlin. Nadają  się  do  niej również  wędliny  z  puszki (szynka  z  indyka, luncheon  meat czy  resztki  kiełbasy). Używamy:
- 2-3 jajka  na  osobę,
- 2 łyżki  masła (margaryny),
- 1 pęczek  szczypiorku umyty  i  posiekany,
- przyprawy: pieprz i sól,
- wędliny lub  ich  resztki pokrojone  w  kostkę  lub  paski.

Na tłuszczu  przesmażamy pokrojoną  wędlinę. Wlewamy  „rozstrzepane”
jajka. Mieszamy  całość, wolno  rozgarniając, tak  by  płynne  jajka  otoczyły  szynkę. Usmażoną jajecznicę  posypujemy  szczypiorkiem.
Podajemy   z sałatką  z pomidorów  lub  ogórkami  kiszonymi  i  chlebem.

Dania z  wędlin  w  puszkach.
Z  wędlin  w  puszkach  możemy  przyrządzić  nie  tylko  kanapki, ale  też danie  obiadowe  lub  kolacyjne.
- szynka  z drobiu  pokrojona  w  kostkę,
- 2 jajka  ( na osobę),
- przyprawy: sól  i  pieprz,
- olej do smażenia.
Na  rozgrzany  olej  wkładamy cebulę. Mieszamy  i  smażymy  do  zrumienienia. Dodajemy  wędlinę i mieszamy aż  nieco  się  zrumieni. Dodajemy pomidory  i  wszystko razem dusimy ,aż odparuje sok z pomidorów.
Dodajemy „rozstrzepane”   jajka i  mieszamy, aż  jajka  się  „zetną”.
Podajemy  z  chlebem  i  ketchupem. Możemy  do  tego dodać sałatkę  z  sosem  Winegret  lub  kiszone ogórki.
Jeśli  do w/w składników, przed  wlaniem  jajek  dodamy np. resztki  ugotowanych  kartofli lub  makaronu, poddusimy i  zalejemy  jajkami  - otrzymamy  danie  obiadowe!, które  podane  z  maślanką, jogurtem  lub  kefirem  zaspokoi  nasz  głód obiadowy lub  kolacyjny.

andy&eli


http://www.naszarodzinnakuchniadomowaijachtowa.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz