„ Recycling” kuchenny z resztek różnych wędlin oraz
dania z wędlin w puszkach.
Do kanapek zwykle kupujemy sery żółte, topione, pasztety w puszkach, szynki drobiowe itp. – wszystko w małych opakowaniach, więc praktycznie nic się nia zepsuje, ale świeża wędlina, którą kupujemy, bez lodówki szybko się psuje. Kupujemy więc ją na najwyżej dwa dni. A jak nie zdażymy zużyć, to co? Wyrzucamy? Nie!!
Z resztek wędlin możemy np. przyrządzić jajecznicę.
Jajecznica na resztkach wędlin. Nadają się do niej również wędliny z puszki (szynka z indyka, luncheon meat czy resztki kiełbasy). Używamy:
- 2-3 jajka na osobę,
- 2 łyżki masła (margaryny),
- 1 pęczek szczypiorku umyty i posiekany,
- przyprawy: pieprz i sól,
- wędliny lub ich resztki pokrojone w kostkę lub paski.
Na tłuszczu przesmażamy pokrojoną wędlinę. Wlewamy „rozstrzepane”
jajka. Mieszamy całość, wolno rozgarniając, tak by płynne jajka otoczyły szynkę. Usmażoną jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy z sałatką z pomidorów lub ogórkami kiszonymi i chlebem.
Dania z wędlin w puszkach.
Z wędlin w puszkach możemy przyrządzić nie tylko kanapki, ale też danie obiadowe lub kolacyjne.
- szynka z drobiu pokrojona w kostkę,
- 2 jajka ( na osobę),
- przyprawy: sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Na rozgrzany olej wkładamy cebulę. Mieszamy i smażymy do zrumienienia. Dodajemy wędlinę i mieszamy aż nieco się zrumieni. Dodajemy pomidory i wszystko razem dusimy ,aż odparuje sok z pomidorów.
Dodajemy „rozstrzepane” jajka i mieszamy, aż jajka się „zetną”.
Podajemy z chlebem i ketchupem. Możemy do tego dodać sałatkę z sosem Winegret lub kiszone ogórki.
Jeśli do w/w składników, przed wlaniem jajek dodamy np. resztki ugotowanych kartofli lub makaronu, poddusimy i zalejemy jajkami - otrzymamy danie obiadowe!, które podane z maślanką, jogurtem lub kefirem zaspokoi nasz głód obiadowy lub kolacyjny.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz