piątek, 8 kwietnia 2011

Potrawy z twarożku, ziemniaków i  jajek – część pierwsza.

Robiąc  zakupy  w  czasie  rejsu, kupmy obok  innych  rzeczy, biały  ser, śmietanę, rzodkiewki,  szczypiorek, ziemniaki  oraz  wędzonkę np. bekon.
Z  tych  składników  w   stosunkowo  krótkim  czasie  na  „łódce”  możemy przygotować  pyszne  potrawy.
1. Ziemniaki  z  „gzikiem”. Twarożek  mieszamy  ze  śmietaną  i  posypujemy  szczypiorkiem. Ziemniaki  dokładnie  myjemy i  gotujemy  nie obrane  w  lekko  osolonej  wodzie do  miękkości. Odlewamy  wodę  i  lekko  osuszamy  w  garnku  na  zapalonym  palniku. Następnie  wyjmujemy  z  garnka  i  kroimy  wzdłuż  na  połowę. Na  każdą  nakładamy  łyżkę  twarożku.
To  właśnie  to  danie  górale  nazywają  kartoflami  z  „gzikiem”.
2.Twarożek mieszamy  ze  śmietaną, dodajemy  szczypiorek i  pokrojoną  w  plasterki  rzodkiewkę. Po  wymieszaniu  podajemy  z  chlebem  posmarowanym  masłem.
3. Ziemniaki z wędzonką. Ziemniaki  dokładnie  umyte  kroimy  na  dwie  połowy i  na  każdą  z  nich  wkładamy plasterek  bekonu  lub  boczku  wędzonego. Składamy  razem  i  owijamy  folią  aluminiową  błyszczącą  stroną do  wewnątrz. Wkładamy  do  rozżarzonego ogniska i  przysypujemy  żarem. Pieczemy 1,5 godziny. Następnie  po wyjęciu  z  ogniska rozwijamy  ziemniaki  z  folii. Do tego  podajemy  twarożek  ze  szczypiorkiem, ale  bez  rzodkiewek.
Najlepiej  smakuje  właśnie  przy  ognisku.
4.Placki  ziemniaczane. 6-8 ziemniaków myjemy, obieramy  i  ścieramy  na tarce  o  grubych „oczkach” (to  ważne, żeby  nie na drobnych „oczkach, jak  to  się  tradycyjnie  robi). Podobnie  ścieramy  1 małą  cebulę, uprzednio obraną  i  umytą. Dodajemy 2  jajka, 2  łyżki mąki, sól, pieprz i  dokładnie  mieszamy.
 Na  patelnię  z  rozgrzaną  oliwą wkładamy  łyżką  masę  ziemniaczaną 
i rozpłaszczamy tak, żeby  uzyskać  jak  najcieńsze  placki.
Rumienimy  obustronnie  i  podajemy  z  osłodzoną  śmietaną. Tak  usmażone  placki    chrupiące  i naszym  zdaniem lepsze od  tradycyjnie  tartych  ziemniaków, które  wchłaniają  znacznie  więcej  tłuszczu.
5.Ziemniaki smażone z  jajkiem  sadzonym  i  śmietaną. Ziemniaki  myjemy, obieramy  i  kroimy  w grube  plasterki. Cebulę obieramy, myjemy  i  kroimy  w  „piórka”. Na  rozgrzaną  patelnię wlewamy olej, wsypujemy  cebulę  i  smażymy  do  zrumienienia. Układamy  plasterki ziemniaków między  cebulę i  zrumieniamy  obustronnie. Na  oddzielnej  patelni  rozgrzewany  1 łyżkę  masła i wkładamy  po  2  „rozbite”  jajka  na  osobę starając  się zachować  całe  żółtko.
Chwilę  smażymy, następnie  przykrywamy  patelnię  pokrywką i  smażymy  jeszcze  chwilę do  ścięcia  się  białka. Jajka  pokryją  się  białą  błonką  ściętego  białka. Wtedy każde  jajko zalewamy  śmietaną, przykrywamy  patelnię i  smażymy   chwilę  do  zagrzania  śmietany. Przekładamy  na  talerze  i  posypujemy posiekanym  szczypiorkiem. Podajemy  razem  ze  smażonymi  ziemniakami, kefirem, jogurtem  lub  maślanką. Do  tego  zielona  sałata z  lekko  ocukrzonym  sokiem  z  cytryny.
Doskonałe  danie  na lunch  lub  podwieczorek.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz