Potrawy z twarożku, ziemniaków i jajek – część pierwsza.
Robiąc zakupy w czasie rejsu, kupmy obok innych rzeczy, biały ser, śmietanę, rzodkiewki, szczypiorek, ziemniaki oraz wędzonkę np. bekon.
Z tych składników w stosunkowo krótkim czasie na „łódce” możemy przygotować pyszne potrawy.
1. Ziemniaki z „gzikiem”. Twarożek mieszamy ze śmietaną i posypujemy szczypiorkiem. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy nie obrane w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i lekko osuszamy w garnku na zapalonym palniku. Następnie wyjmujemy z garnka i kroimy wzdłuż na połowę. Na każdą nakładamy łyżkę twarożku.
To właśnie to danie górale nazywają kartoflami z „gzikiem”.
2.Twarożek mieszamy ze śmietaną, dodajemy szczypiorek i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Po wymieszaniu podajemy z chlebem posmarowanym masłem.
3. Ziemniaki z wędzonką. Ziemniaki dokładnie umyte kroimy na dwie połowy i na każdą z nich wkładamy plasterek bekonu lub boczku wędzonego. Składamy razem i owijamy folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. Wkładamy do rozżarzonego ogniska i przysypujemy żarem. Pieczemy 1,5 godziny. Następnie po wyjęciu z ogniska rozwijamy ziemniaki z folii. Do tego podajemy twarożek ze szczypiorkiem, ale bez rzodkiewek.
Najlepiej smakuje właśnie przy ognisku.
4.Placki ziemniaczane. 6-8 ziemniaków myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych „oczkach” (to ważne, żeby nie na drobnych „oczkach, jak to się tradycyjnie robi). Podobnie ścieramy 1 małą cebulę, uprzednio obraną i umytą. Dodajemy 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wkładamy łyżką masę ziemniaczaną
i rozpłaszczamy tak, żeby uzyskać jak najcieńsze placki.
Rumienimy obustronnie i podajemy z osłodzoną śmietaną. Tak usmażone placki są chrupiące i naszym zdaniem lepsze od tradycyjnie tartych ziemniaków, które wchłaniają znacznie więcej tłuszczu.
5.Ziemniaki smażone z jajkiem sadzonym i śmietaną. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w grube plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w „piórka”. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wsypujemy cebulę i smażymy do zrumienienia. Układamy plasterki ziemniaków między cebulę i zrumieniamy obustronnie. Na oddzielnej patelni rozgrzewany 1 łyżkę masła i wkładamy po 2 „rozbite” jajka na osobę starając się zachować całe żółtko.
Chwilę smażymy, następnie przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze chwilę do ścięcia się białka. Jajka pokryją się białą błonką ściętego białka. Wtedy każde jajko zalewamy śmietaną, przykrywamy patelnię i smażymy chwilę do zagrzania śmietany. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy razem ze smażonymi ziemniakami, kefirem, jogurtem lub maślanką. Do tego zielona sałata z lekko ocukrzonym sokiem z cytryny.
Doskonałe danie na lunch lub podwieczorek.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz