czwartek, 10 marca 2011

Barszcz  czerwony  („ zabielany”).
Potrzebujemy:
- 2 litry  wywaru  z wędzonki,
- 4 duże buraki ( upieczone w folii aluminiowej),
-  śmietana  (jogurt),
-  ugotowane  ziemniaki.
Wywar  zagotowujemy. Buraki  obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych „oczkach. Wkładamy do wywaru i gotujemy na bardzo małym ogniu 5 min. Pozostawiamy  pod  przykryciem  na około 30 minut
 (ale już nie gotujemy). Barszcz w tym czasie uzyska właściwy kolor i smak. Mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Ż u r e k .
Potrzebujemy:
- ½ l gotowego żuru śląskiego,
- 2 l wywaru  z wędzonki,
- śmietana (jogurt),
- kiełbasa lub wędzonka pokrojona w kostkę,
- jajka ugotowane  na  twardo  lub ziemniaki  (co kto lubi),
- zielona pietruszka – posiekana.
Wywar  z  wędzonki  zagotowujemy, dodajemy żurek i  gotujemy 15 minut. Zaprawiamy śmietaną, dodajemy kiełbasę,  posypujemy zielona pietruszką i podajemy z jajkiem  lub  ziemniakami.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz