Barszcz czerwony („ zabielany”).
Potrzebujemy:
- 2 litry wywaru z wędzonki,
- 4 duże buraki ( upieczone w folii aluminiowej),
- śmietana (jogurt),
- ugotowane ziemniaki.
Wywar zagotowujemy. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych „oczkach. Wkładamy do wywaru i gotujemy na bardzo małym ogniu 5 min. Pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut
(ale już nie gotujemy). Barszcz w tym czasie uzyska właściwy kolor i smak. Mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Ż u r e k .
Potrzebujemy:
- ½ l gotowego żuru śląskiego,
- 2 l wywaru z wędzonki,
- śmietana (jogurt),
- kiełbasa lub wędzonka pokrojona w kostkę,
- jajka ugotowane na twardo lub ziemniaki (co kto lubi),
- zielona pietruszka – posiekana.
Wywar z wędzonki zagotowujemy, dodajemy żurek i gotujemy 15 minut. Zaprawiamy śmietaną, dodajemy kiełbasę, posypujemy zielona pietruszką i podajemy z jajkiem lub ziemniakami.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz