Sałatka „żeglarska „ (ciąg dalszy obiadu : Rosół z kurczakiem).
Tę sałatkę robimy zwykle w większej ilości niż inne, ponieważ jej trwałość jest znacznie dłuższa. Używamy ją do kurczaków, pulpecików, kotlecików, do kanapek tak w domu, jak i na „łódce”. Składniki sałatki muszą się wzajemnie smakowo „przegryźć”, dlatego najlepiej przyrządzać ją na 2 – 3 godz. wcześniej i odstawić do chwili użycia do lodówki. Zdecydowanie najlepsza jest od następnego dnia, kiedy „puszcza ” dużą ilość soku.
Składniki:
- 3 duże papryki czerwone (mogą zamiennie być zielone)
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule,
- 3 – 4 średnie pomidory,
- 6 – 7 sztuk ogórków małosolnych,
- sól, pieprz, olej (np.Kujawski) i ocet – najlepszy jest zwykły, ale może być winny lub jabłkowy.
Papryki po umyciu oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w średnią kostkę. Podobnie kroimy cebulę, pomidory i ogórki. Solimy, pieprzymy, dolewamy 2 łyżki octu i 2 łyżki oleju. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Przed jedzeniem sałatkę należy jeszcze raz dobrze wymieszać.
Powyższy obiad jest pożywny i łatwy do przygotowania zarówno w domu, jak i w warunkach jachtowych.
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu.
- 4 marchewki,
-3 pietruszki
- seler korzeniowy
- 3 ogórki konserwowe
-2 duże lub 3 średnie słodkie jabłka,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 mała puszka zielonego groszku – ewentualnie!
- jogurt naturalny lub grecki, majonez, sól, pieprz, cukier.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Jabłka obrać i też pokroić w kostkę. Dodać ewentualnie groszek oraz starte na tarce z dużymi oczkami ogórki odciśnięte z soku i wszystko wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek. Następnie bierzemy 3 łyżki majonezu, 1 łyżkę jogurtu i szczyptę cukru; wymieszać razem i połaczyć z sałatką; ewentualnie dosolić i popieprzyć. Ponownie wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.
Lekkostrawne danie, świetne na podwieczorek lub z kanapkami na kolację zarówno w domu jak i na jachcie.
Sałatka z kurczakiem.
Skład:
- pokrojone w kostki mięso z 4- 5 ćwiartek kurczaka (ugotowane),
- 2 łodygi selera naciowego obranego przy pomocy skrobaczki do jarzyn
i pokrojonego w kostki,
- 2 duże jabłka obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 pęczek szczypiorku drobno pokrojonego,
- 4 ogórki konserwowe starte na tarce o grubych oczkach na papierowy ręcznik
(3 warstwy) i wyciśnięte z soku żeby sałatka nie była wodnista,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu,
- sól, pieprz, cukier.
Ćwiartki kurczaka obrać ze skóry, kości i żyłek. Pokroić w kostkę. Dodać seler, jabłka, szczypiorek i ogórki konserwowe. Do majonezu dodać jogurt
i ½ łyżeczki cukru. Wymieszać, polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.
Na koniec posolić i popieprzyć do smaku.
Danie polecamy na lunch i nie tylko.
Farsz z kurczaka do naleśników, pierogów i babeczek.
Mięso z ćwiartek kurczaka może także posłużyć jako farsz. Można z niego zrobić również pasztet.
Do farszu potrzebujemy:
- 5-6 ugotowanych ćwiartek kurczaka obranych ze skóry i kości,
- 2 duże cebule, obrane, pokrojone w kostkę i przesmażone na oleju,
- 6 dużych pieczarek przesmażanych razem z cebulą,
- 3 opakowania sosu grzybowego w proszku (Winiary, Knor lub inne).
Mięso , cebulę i pieczarki mielemy i mieszamy. Solimy, pieprzymy „ do smaku” i wszystko dokładnie mieszamy. W 750 ml wody rozpuszczamy 3 torebki sosu grzybowego. Gotujemy 4 minuty. Następnie dodajemy zmielone składniki, dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty.
Po spróbowaniu ewentualnie dodajemy sól i pieprz. Farsz musi być pikantny. Tym farszem możemy nadziewać pierogi zarówno te do gotowania, jak i do pieczenia. Możemy „nadziać” naleśniki zwijając je w rulony i podsmażyć na oleju lub zapiec w piekarniku. Możemy także „nadziać” kruche babeczki i także zapiec posypując uprzednio tartym serem. To wszystko stanowi doskonałe dodatki do barszczu lub bulionu; może też stanowić znakomitą przekąskę pod piwo.
Z ćwiartek kurczaka możemy także zrobić galaretę (niskokaloryczną).
Galareta z kurczaka .
6-8 ćwiartek kurczaka obieramy ze skóry i kości. Nie kroimy. Ewentualne bardzo duże fragmenty nieco rozdrabniamy i wkładamy do naczynia (np. do foremki szklanej lub z folii aluminiowej bądź miseczki czy salaterki. Następnie przygotowujemy rosół w ilości 1,5litra (może być z kostki),zagotowujemy i zdejmujemy z „ognia”. Dodajemy całą torebkę żelatyny (kupujemy żelatynę do mięs w torebkach – 1 opakowanie na 2,5 litra) i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Foremkę z kurczakiem zalewamy galaretą i delikatnie „mieszamy” żeby płyn równomiernie nasączył mięso. Odstawiamy do ochłodzenia, a następnie przenosimy do lodówki (najlepiej na całą noc). Galareta ma ścisłą konsystencję i dobrze kroi się nożem w plasterki, które podajmy na półmisku z liściem sałaty. Doskonale smakuje z sokiem z cytryny;
chociaż niektórzy jadają ze zwykłym octem lub marynowanymi grzybami.
Życzymy miłych wrażeń kulinarnych przy dzisiejszych potrawach.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz