środa, 9 marca 2011

Ciąg dalszy dań z kurczaka- sałatka żeglarska 18.02.2011

Sałatka  „żeglarska „ (ciąg  dalszy obiadu : Rosół z kurczakiem).
  sałatkę  robimy  zwykle  w  większej  ilości niż inne,  ponieważ  jej  trwałość  jest  znacznie  dłuższa. Używamy ją do kurczaków, pulpecików, kotlecików, do  kanapek tak w domu, jak i na „łódce”. Składniki  sałatki  muszą  się  wzajemnie  smakowo „przegryźć”, dlatego  najlepiej przyrządzać  ją na 2 – 3 godz. wcześniej i odstawić  do  chwili  użycia  do  lodówki. Zdecydowanie  najlepsza  jest  od  następnego dnia, kiedy  „puszcza ” dużą ilość soku.
Składniki:
- 3 duże papryki  czerwone (mogą  zamiennie  być  zielone)
- 1 duża lub 2 mniejsze  cebule,
- 3 – 4  średnie  pomidory,
- 6 – 7  sztuk  ogórków  małosolnych,
- sól, pieprz, olej (np.Kujawski) i ocet – najlepszy  jest  zwykły, ale  może być winny lub  jabłkowy.
Papryki po umyciu  oczyszczamy z gniazd nasiennych i  kroimy w średnią  kostkę. Podobnie kroimy cebulę, pomidory i ogórki. Solimy, pieprzymy, dolewamy 2 łyżki octu i 2 łyżki oleju. Wszystko  razem  dokładnie  mieszamy i  odstawiamy  do schłodzenia. Przed  jedzeniem sałatkę   należy jeszcze raz  dobrze  wymieszać.
Powyższy  obiad jest pożywny i łatwy do  przygotowania  zarówno  w domu, jak i w warunkach jachtowych.
Sałatka  jarzynowa z warzyw  z rosołu.
- 4 marchewki,
-3 pietruszki
- seler korzeniowy
- 3 ogórki  konserwowe
-2 duże lub 3 średnie słodkie  jabłka,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 mała puszka  zielonego  groszku – ewentualnie!
- jogurt naturalny lub grecki, majonez, sól, pieprz, cukier.
Marchewkę, pietruszkę i  seler  pokroić w kostkę. Jabłka obrać i też  pokroić  w kostkę. Dodać  ewentualnie groszek oraz starte  na tarce  z dużymi  oczkami  ogórki odciśnięte  z  soku i  wszystko wymieszać. Dodać  posiekany szczypiorek. Następnie bierzemy 3 łyżki majonezu, 1 łyżkę  jogurtu i szczyptę cukru; wymieszać  razem i połaczyć  z sałatką; ewentualnie dosolić i popieprzyć. Ponownie wymieszać i posypać  posiekaną natką pietruszki.
Lekkostrawne  danie, świetne  na podwieczorek lub z kanapkami na kolację zarówno w domu jak i na jachcie.



Sałatka  z kurczakiem.
Skład:
- pokrojone w kostki  mięso z 4- 5 ćwiartek kurczaka (ugotowane),
- 2 łodygi  selera naciowego obranego przy pomocy skrobaczki do jarzyn
  i pokrojonego w kostki,
- 2 duże jabłka obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 pęczek szczypiorku drobno  pokrojonego,
- 4 ogórki konserwowe starte na tarce o grubych oczkach na papierowy ręcznik
   (3 warstwy) i wyciśnięte  z  soku żeby  sałatka nie była wodnista,
- 4 łyżki  majonezu,
- 2 łyżki jogurtu,
- sól, pieprz, cukier.
Ćwiartki kurczaka obrać ze skóry, kości i żyłek. Pokroić w kostkę. Dodać seler, jabłka, szczypiorek i ogórki  konserwowe. Do majonezu dodać jogurt
 i ½ łyżeczki cukru. Wymieszać, polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.
 Na koniec  posolić i popieprzyć do smaku.
Danie  polecamy  na lunch i nie tylko.
Farsz z kurczaka do naleśników, pierogów i babeczek.
Mięso z ćwiartek  kurczaka może  także  posłużyć jako  farsz. Można z niego   zrobić również pasztet.
Do farszu potrzebujemy:
- 5-6  ugotowanych ćwiartek kurczaka obranych ze skóry i kości,
- 2 duże cebule, obrane, pokrojone w kostkę i przesmażone na oleju,
- 6 dużych  pieczarek przesmażanych  razem  z cebulą,
- 3 opakowania sosu  grzybowego w proszku (Winiary, Knor lub inne).
Mięso , cebulę  i pieczarki mielemy i mieszamy. Solimy, pieprzymy „ do smaku” i wszystko dokładnie mieszamy. W 750  ml  wody  rozpuszczamy  3  torebki  sosu  grzybowego.  Gotujemy 4  minuty.  Następnie  dodajemy  zmielone  składniki, dokładnie  mieszamy i smażymy  2  minuty.
Po  spróbowaniu  ewentualnie  dodajemy  sól i pieprz. Farsz  musi  być  pikantny. Tym farszem możemy nadziewać pierogi zarówno te do gotowania, jak i do pieczenia. Możemy „nadziać”  naleśniki zwijając je w rulony i podsmażyć na oleju lub zapiec w piekarniku. Możemy  także „nadziać” kruche  babeczki i także zapiec  posypując uprzednio tartym serem. To wszystko stanowi doskonałe dodatki do barszczu lub bulionu; może też stanowić znakomitą przekąskę pod piwo.
Z ćwiartek kurczaka możemy także zrobić galaretę  (niskokaloryczną).
Galareta z kurczaka .
6-8 ćwiartek kurczaka obieramy ze skóry i kości. Nie kroimy. Ewentualne bardzo duże fragmenty nieco rozdrabniamy i wkładamy do naczynia (np. do foremki szklanej lub z folii aluminiowej bądź miseczki czy salaterki. Następnie przygotowujemy  rosół w ilości 1,5litra (może być z kostki),zagotowujemy i zdejmujemy z „ognia”. Dodajemy całą torebkę  żelatyny (kupujemy żelatynę do mięs w torebkach – 1 opakowanie na 2,5 litra) i dokładnie  mieszamy do całkowitego  rozpuszczenia. Foremkę z kurczakiem zalewamy galaretą i delikatnie „mieszamy” żeby płyn równomiernie nasączył mięso. Odstawiamy do ochłodzenia, a następnie przenosimy do lodówki (najlepiej na całą noc). Galareta ma ścisłą konsystencję i dobrze kroi się  nożem w plasterki, które podajmy na półmisku z liściem sałaty. Doskonale  smakuje z sokiem z cytryny;
chociaż niektórzy jadają ze zwykłym octem lub marynowanymi grzybami.
Życzymy miłych  wrażeń kulinarnych przy dzisiejszych potrawach.

andy&eli







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz