poniedziałek, 7 marca 2011

K r u p n i k – k r e m  z kaszy jęczmiennej.
Bardzo modne i eleganckie danie podawane samo lub z ziemniakami.
Potrzebujemy:
- 2 l rosołu z kurczaka,
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 1 szklanka śmietany do zupy,
- 1 pęczek zielonej  pietruszki – posiekany,
- sól i pieprz.
Kaszę dobrze wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Rosół zagotowujemy i wrzucamy do niego kaszę. Gotujemy około 3 godzin na małym ogniu.
Przed rozgotowaniem odłożyć 5 łyżek kaszy.
Kiedy kasza będzie miękka należy ją zmiksować (lub przetrzeć na sitku) dodając jednocześnie śmietanę (nie będzie grudek i śmietana się nie zważy).
Przecier dokładnie wymieszać i dodać odłożoną kaszę. Podawać posypany
 pietruszką. Można również podać z utłuczonymi, ugotowanymi ziemniakami.

K r u p n i k   p o l s k i .
Składniki:
- 3 l rosołu z kurczaka,
- 2 szklanki kaszy perłowej,
- ½ szklanki śmietany,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ½ selera korzennego,
- 2 ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę.
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i utrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Kaszę zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 3-4 godziny. Gotujemy w tej samej wodzie, ewentualnie ją uzupełniając. Nie gotujemy w rosole  ponieważ rosół jest z dodatkiem soli, a kasza w środowisku soli ciemnieje i robi się brudnoszara i wygląda bardzo nieapetycznie choć nie ma to żadnego wpływu na smak.
Gdy kasza jest miękka (należy spróbować) łączymy ją z rosołem. Dodajemy marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotujemy około 25 – 30 minut. Wyłączamy palnik. Próbujemy. Dodajemy sól, pieprz i maggi do smaku. Mieszamy. Możemy dodać śmietanę, ale niekoniecznie (wg.uznania).
Posypujemy  posiekaną natką pietruszki.

andy&eli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz