niedziela, 6 marca 2011

Zupa  ( krem )  z  zielonego  groszku .
Potrzebujemy:
- 1,5 litra bulionu drobiowego (rosół),
- 1 paczka zielonego groszku mrożonego,
- 1 średnia cebula,
- 1 opakowanie śmietany do zupy,
- 1 średni ogórek zielony,
- 1 łyżka  masła  (margaryny),
- 3 średnie ziemniaki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie.
Odlewamy i zachowujemy na później.
Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na patelni z  łyżką masła. Następnie dodajemy groszek i dusimy razem 10 minut bez przykrycia. Bulion (rosół) zagotowujemy i do wrzątku dodajemy cebulę z groszkiem oraz z ziemniakami (wcześniej ugotowanymi). Dalej gotujemy przez 10 minut bez przykrycia, wówczas groszek zachowa zielony kolor.
Ogórek obieramy i kroimy  wzdłuż ( na pół). Wydrążamy  pestki czubkiem łyżeczki do herbaty. Połówki ogórka kroimy na plasterki. Jedną połówkę ogórka pokrojoną na plasterki zachowujemy do dekoracji. W tym celu odkładamy również 2-3 łyżki zielonego groszku.
Zupę i pozostałe ogórki miksujemy, a następnie przecieramy (ponieważ łupinki z grochu nie zmiksują się).
Dodajemy część śmietany i przyprawiamy solą, pieprzem i maggi do smaku.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami własnej roboty w miseczkach lub bulionówkach.
Do każdej porcji dodajemy kilka plasterków ogórka, groszek i „kleks” śmietany,
a w oddzielnej miseczce groszek lub grzanki.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz