środa, 29 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa  cd.  -  Uzdatnianie  zup  w  torebkach cz.2



Zupa  ogórkowa  (porcja  na  dwie  osoby).

Potrzebujemy:

- 1 torebkę  zupy ogórkowej,

- ewentualnie średni  ogórek  kiszony  pokrojony  w  drobną  kostkę,

- 3 szklanki  wrzątku,

- 2 kostki rosołowe,

- 2   duże  ziemniaki, obrane, umyte  i  pokrojone  w  kostkę,

- 1 duża cebula, obrana, umyta i  również  pokrojona w kostkę,

- 1 mały  pojemnik  śmietany 18% do zupy (jogurt),

- 1 mały  pęczek  koperku, umyty, osuszony  i  posiekany.

Do  garnka  wkładamy ziemniaki  i  cebulę, zalewamy  wrzątkiem

 z   rozpuszczonymi  kostkami  rosołowymi. Gotujemy  około  10-15 minut.

Zupę  w  proszku  rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej  wody i  wlewamy  do  garnka. Gotujemy  jeszcze  5-7 minut. Wyłączamy  palnik, dodajemy śmietanę  i  mieszamy  do  rozpuszczenia. Gdyby  zupa  była  zbyt  mało  kwaśna  i  wyrazista  dodajemy  pokrojony  w  kostkę  kiszony  ogórek. Już nie gotujemy.

Posypujemy  koperkiem i podajemy  ze świeżym  chlebem.



Zupa  gulaszowa (porcja na dwie osoby).

Potrzebujemy:

-1 torebkę  zupy  gulaszowej,

- 1 ząbek  czosnku, obrany  i  pokrojony  w plasterki,

- 2 duże ziemniaki, obrane, umyte  i pokrojone w kostkę,

- 1 duża  cebula,obrana, umyta i też  pokrojona  w kostkę,

-2 grube  plastry  szynki, wędzonki  góralskiej albo wędzonego  boczku,

  (może  być  ½ pałki  kiełbasy),

- 3 szklanki  wrzątku,

- 2 kostki rosołowe,

- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ewentualnie  słodka czerwona  papryka

  w proszku,

- olej do smażenia,

- ewentualnie  2-3  łyżki  przecieru pomidorowego dla  podkreślenia 

  wyrazistości  zupy.

Do garnka  wrzucamy  ziemniaki  i zalewamy  wrzątkiem  z rozpuszczonymi  kostkami rosołowymi. Gotujemy 10-15 minut.

W tym czasie  na  patelni  rozgrzewamy  olej. Wrzucamy  cebulę i pokrojoną  w    kostkę  wędlinę  i  krotko  podsmażamy. Całość  dodajemy  do  garnka  i gotujemy  dalsze 5 minut.

Zupę w proszku rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej  wody, dokładnie mieszamy  i  wlewamy do  garnka. Gotujemy przez następne 5 minut.

Dokładnie mieszamy, próbujemy i  ewentualnie doprawiamy  dodając 

1-2 łyżki  przecieru pomidorowego, sól, pieprz, cukier, suszony  majeranek 

i  słodką  paprykę  w  proszku.

Podajemy  ze świeżym  chlebem  lub  bagietką.



Krupnik (porcja na 2 osoby).

Potrzebujemy:

- 1 torebkę  krupniku,

- 2 duże ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone  w  kostkę,

- 1 duża cebula  -  jw.,

- 3 szklanki  wrzątku,

- 2 kostki  rosołowe,

- 1 mały  pęczek natki  pietruszki, umyty i posiekany,

- 1 mały pojemnik śmietany 18% do zupy (jogurt),

- 1 mały, zielony ogórek, obrany, umyty i pokrojony w drobną kostkę,

- przyprawy: sól i pieprz.

Do  garnka  wkładamy  ziemniaki i cebulę. Zalewamy wrzątkiem

z rozpuszczonymi  kostkami rosołowymi i gotujemy 10-15 minut.

Zupę  w  proszku rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej wody, dokładnie mieszamy  i  wlewamy  do  garnka. Gotujemy  jeszcze 10 minut.

Wyłączamy palnik i  wlewamy śmietanę. Doprawiamy  solą i pieprzem, dokładnie  mieszamy i posypujemy  natką  pietruszki.

Bezpośrednio przed podaniem wkładamy  na  talerze pokrojony, zielony ogórek  i  zalewamy  zupą.

Podajemy  ze świeżym chlebem  lub  bułką.



andy&eli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz