środa, 29 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa  cd.   – Uzdatnianie  zup w torebkach cz.1



Zupa  grzybowa ( porcja  dla 2 osób).

 Potrzebujemy:

- 2 duże ziemniaki  obrane, umyte  i  pokrojone  w  kostkę,

- 1 duża cebula obrana, umyta i pokrojona  w kostkę,

- 1 torebka  zupy  grzybowej,

- 1 małe opakowanie śmietany 18% do  zupy lub  jogurt,

- posiekana  natka  pietruszki  lub  koperek (wcześniej  umyte),

- przyprawy: pieprz i sól,

- 3 szklanki wrzącej  wody,

- 2  kostki  rosołu z kurczaka lub grzybowego.

Do  płaskiego  garnka  wkładamy  ziemniaki  i  cebulę; zalewamy  wrzątkiem 

z rozpuszczonymi  kostkami  rosołowymi. Gotujemy  do  miękkości (około  15  minut). W tym  czasie zupę  w proszku  rozpuszczamy  w 2 szklankach zimnej  wody  i  wlewamy  do  garnka mieszając, żeby  się  nie  przepaliła. Gotujemy

następne 5 minut. Wyłączamy  palnik. Dodajemy  śmietanę  i  mieszamy  do  jej  rozpuszczenia. Doprawiamy  solą  i  pieprzem. Posypujemy „zieleniną”. Możemy  do  niej podać  chleb z masłem  i żółtym  serem.



Zupa  grochowa (porcja  dla 2 osób).

Potrzebujemy:

- 2 duże  ziemniaki, obrane, umyte  i  pokrojone  w  plasterki,

- 1 duża  cebula, obrana, umyta  i  pokrojona  w kostkę,

- 1 ząbek  czosnku, obrany, umyty  i  pokrojony  w  plasterki,

- ½ pałki  kiełbasy podwawelskiej, zwyczajnej lub podobnej,

- 3 szklanki  wrzącej  wody,

- 2  kostki  rosołowe,

- olej  do smażenia,

- przyprawy: sól i pieprz.

Do garnka  wkładamy  ziemniaki, zalewamy wrzącą wodą z kostkami  rosołowymi  i  gotujemy  do  miękkości (10-15minut).

W tym czasie  rozgrzewamy  olej  na patelni i  wrzucamy  cebulę. Smażymy  cebulę  mieszając, żeby się  nie  przypaliła  (aż zmięknie).

Kiełbasę  kroimy  na  pół plasterki i  wrzucamy  na  patelnię  do  cebuli.

Smażymy  przez 5 minut  i  wlewamy do garnka  z  ziemniakami.

W 2 szklankach  zimnej  wody  rozpuszczamy  zupę  w proszku  i  wlewamy  do  garnka. Dokładnie  mieszamy  i  gotujemy  następne  10  minut. Doprawiamy  solą  i  pieprzem (ewentualnie  majerankiem) i  podajemy  ze  świeżym  chlebem.



andy&eli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz