środa, 29 czerwca 2011

Kuchnia jachtowa cd.       Kanapki cz. 2

W Ameryce na lunch jada się przeważnie hamburgery, hot-dogi, BLT albo kanapki.

W kanapkach specjalizuje się kampania SubWay i na jej przykładzie chcielibyśmy przedstawić Państwu taką typową linię przygotowywania kanapek, co może się   przydać i zainspirować, jeżeli mamy   przygotować lunch, podwieczorek czy kolację dla większej ilości gości. Do kanapek używane są bułki o długości około 30 cm, ale my możemy użyć takich jakie nam odpowiadają i smakują. Bułki są podgrzewane w specjalnych podgrzewaczach elektrycznych. My możemy podgrzać je w kuchence MV lub w piekarniku. Bułki nie są krojone, a nacinane tylko z jednej strony   (podobnie jak w hot-dogach).W ten sposób wytwarza się „kieszeń", w którą   wkładane będą   wybrane przez nas składniki. Bardzo popularne są różne rodzaje wędlin krojone w normalne plasterki, albo w bardzo cieniutkie plasterki (rodzaj   "wiórków" zwane shave, co oznacza dosłownie golenie). więc wędliny z kurczaka, z indyka, różne rodzaje szynki jak i wołowina pieczona - przynajmniej w kilku odmianach. To wszystko jest układane w oddzielnych pojemnikach ze stali kwasoodpornej, które są umieszczane w ladach chłodniczych. Ponadto jest też chrupiący bekon, cieniutko krojone salami i wreszcie cała paleta serów z najpopularniejszym serem amerykańskim (american cheese). Następnie dodatki: poszatkowana sałata lodowa, pomidory pokrojone w plasterki, podobnie ogórki konserwowe, papryczki chili: świeże i marynowane, cebula czerwona i biała pokrojona w pół plasterki, papryka świeża krojona w „kółka", papryka marynowana krojona w paseczki, ogórki świeże w plasterkach tak jak i oliwki marynowane . Do tego oczywiście sosy sałatkowe, ketchup łagodny i pikantny, musztarda, sos chili i majonez. Z tych składników sporządzana jest kanapka, której absolutną zaletą jest jej świeżość i smak. Smakuje tak jak zrobiona w domu, a nawet bardziej, bo tu możemy dosłownie poszaleć w komponowaniu wersji końcowej. Jest to jedyna sieciowa restauracja fast food, która serwuje naprawdę zdrową żywność.

Przykładowa kanapka: do kieszeni bułki wkładamy pokrojoną sałatę, kilka oliwek, kilka plasterków pomidorów i np. szynkę z indyka układamy w zwiniętych rulonach (4-5), kilka pasków bekonu, kilka plasterków sera, parę krążków cebuli i ogórka konserwowego. Całość polewamy musztardą i ketchupem, musztardą i chili lub samym majonezem. Kanapkę lekko dociskamy drugą częścią bułki, przekrajamy na pół i każdą połowę zawijamy oddzielnie. Po rozwinięciu papier służy za tackę. Do każdej części dołączone ,


  3-4  serwetki  papierowe. Do tego  jakiś napój typu  Cola, 7-up, Sprite lub kawa i lunch mamy gotowy. W porze lunchu (l1:30 -14:00) w SubWayu jest tłoczno i trzeba trochę poczekać na swoją kanapkę. Ale zaręczamy Was, że warto.

A u nas? Taką kanapkę możemy zrobić nie koniecznie z bułką. Może być chleb. Nie musi być też aż tyle wszystkich dodatków . Smarujemy chleb masłem lub majonezem, listek sałaty (najlepiej lodowej), plasterek wędliny, może być plasterek sera, plasterek pomidora, parę plasterków rzodkiewki, jakiś sos i gotowe. Ważne żebyśmy dobierali składniki takie jakie lubimy. Te kanapki są nie tylko smaczne, ale i sycące, co czasem może zastąpić nawet obiad - w szczególności jeśli mamy długi „przelot” lub  gdy są trudne warunki i nie ma zbyt wiele czasu na zajmowanie się kuchnią.

andy&eli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz