Kuchnia jachtowa cd. - Grill cz. 10
H A M B U R G E R Y:
Niezwykle popularne w USA. Sprzedawane głównie w Fast Food,
ale równie popularne w zwyczajnych domach, gdzie przygotowujemy je
na grill (głównie) lub na patelnię. Możemy śmiało powiedzieć, że przepisów na hamburgery jest tyle ile rodzin w Ameryce, a każda z nich ma swoje modyfikacje i różne wykończenia, różne sposoby wykonania, doprawiania czy podawania. Słowem: festiwal możliwości. Amerykanie jadają hamburgery
w bułce (głównie), ale także z grila jako danie główne obiadowe z surówką, frytkami – i wtedy bez pieczywa.
Teraz będzie „feria” nazw, bo w zależności od dodatków hamburgery zmieniają swoją nazwę.
I tak : z dodatkiem żółtego sera amerykańskiego (american cheese) – nazywa się : cheeseburger; z dodatkiem pieczarek ( przesmażonych na maśle z cebulką ) - mushrumburger; z dodatkiem pieczonego bekonu – beaconburger.
W każdym Stanie przyrządza się go nieco inaczej.
Klasyczny jest z mięsa wołowego, chudego i mielonego. Można go zrobić również z mięsa mielonego z piersi indyka z dodatkiem musu jabłkowego
i jest to wtedy turkyburger, lub z mięsa wieprzowego i jest to porkburger,
albo z mięsa wołowo-wieprzowego i jest to po prostu – burger.
Podsumowując: co Stan to inny nieco burger. Co Stan - to inny obyczaj
w tym względzie.
Jedno jest absolutnie pewne. Do żadnego mięsa na hamburgery nie dodaje się ani jajek, ani tartej bułki.
Klasyczny hamburger robiony jest z chudego, mielonego mięsa najwyższej jakości ( no – dobrej jakości).
Wołowina amerykańska jest całkowicie różna od naszej. Jest to mięso chude, wręcz dietetyczne; kruche i soczyste po usmażeniu ( patrz: steaks); jest też „kleiste” i dlatego nie wymaga żadnych dodatków. W sklepach można kupić już gotowe, uformowane hamburgery, które wystarczy położyć na gril lub patelnię. Ale , jak już pisaliśmy, każda rodzina ma swój własny sposób na uzyskanie najlepszego ( w ich mniemaniu) hamburgera.
Nasz przepis jest taki ( to z okresu kiedy mieliśmy naszą „Dziuplę” – pamiętacie wspominaliśmy o naszej Polish - _American Fast Food „Dziupla”). Potrzebujemy:
- 1 kg mięsa wołowego, mielonego,
- 1 czerwona papryka, obrana, umyta i pokrojona w drobną kosteczkę,
- 1 biała cebula, średniej wielkości, obrana, umyta i pokrojona jak wyżej,
- 3 łyżki ostrego (pikantnego) ketchupu,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (w proszku).
Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać i uformować 8 dużych „pączków” mięsnych, lekko je spłaszczając. Następnie przekładamy je do foremki aluminiowej, nakrywamy folią spożywczą (plastikową) i wkładamy
do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie smażymy na patelni , na rozgrzanym oleju 15 - 18 minut naq jedną stronę (smażymy na średnim „ogniu”). Przewracamy (tylko raz) i dopiekamy tyle samo czasu na drugiej stronie. „Kotlet” – hamburger powinien być złotobrązowy na zewnątrz, a po nakłuciu powinien wydobywać się z wewnątrz przezroczysty, lekko różowy sos.
Podobnie piecze się na grilu – czas pieczenia 18 – 20 minut.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz