czwartek, 2 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa  cd.  -  Grill  -  Ognisko  cz.2



Ziemniaki  z  cebulą  pieczone  w  folii.

Znakomity  dodatek  do  kiełbasek lub  innego  mięsa  z grila  lub  z  ogniska.

W  USA    one przyrządzane wręcz  „nałogowo” na  większości  grill party.

U  nas  równie  dobrze  możemy  je  przygotować  na  grilu, jak  i w ognisku,

co  wielokrotnie  wypróbowaliśmy z  bardzo  dobrym  skutkiem. Z braku  innych  możliwości  możemy  zrobić  to  w  naszym  kambuzie, ale  to  już  nie to samo.

Potrzebujemy:

- 2  duże  ziemniaki  na  osobę, obrane, umyte, obgotowane  przez  10  min

  i pokrojone w  dość  grube  plasterki,

- 2 duże  cebule  na  osobę, obrane, umyte, pokrojone  w  cienkie  pół plasterki

  i przesmażone  krótko  na  maśle,

- przyprawy:  sól  i  pieprz,

- 2-3  łyżki masła  (margaryny),

- posiekany  koperek  lub  pietruszka.

Przygotowujemy  duży  kawałek  podwójnie  złożonej  grubej  (haevy  duty) folii  aluminiowej. Na spodzie  folii  kładziemy  kilka  „wiórków”  masła, a na to  warstwę  ziemniaków. Doprawiamy  solą  i  pieprzem i  wykładamy  warstwę  cebuli. Ponownie przyprawiamy  solą  i pieprzem  i  układamy  następną  warstwę   lub  warstwy (w zależności  od  ilości  osób) ziemniaków i cebuli.

Na  wierzch  ostatniej  warstwy kładziemy  kilka  „wiórków” masła (margaryny)

i  całość  zawijamy w  pakiet  pozostawiając  na  górze  kieszeń zawierającą  trochę  miejsca dla  uchodzącej  pary. Zagrzebujemy  w  żar  ogniska i  pieczemy  przez 35-40 min. Na  grilu  ten  czas wynosi 45  min, a na kuchence  gazowej 45-50 min, ale  ten  pakiecik  należy  położyć  na  blaszce  aluminiowej.

Po upieczeniu  rozchylamy  pakiet  i  posypujemy  zieleniną.

Podajemy do  wszystkich  mięs  i  kiełbas tak z  ogniska, jak i z grila, ale  również  do  mięs  z  puszek  lub  słoików. Ziemniaki są  aromatyczne  i  bardzo  smaczne. Można  je  również   zjeść  bez  mięsa jako  samodzielne  danie  lub jak  jedzą  amerykanie z zimnym  mlekiem, a w naszym  przypadku  z  maślanką, kefirem  lub  jogurtem  naturalnym.

Doskonale  smakują  z  gulaszem  lub  leczo.

Mamy  nadzieję, że  będzie  Wam  smakowało.



andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz