Kuchnia jachtowa cd. - Grill - Ognisko cz.2
Ziemniaki z cebulą pieczone w folii.
Znakomity dodatek do kiełbasek lub innego mięsa z grila lub z ogniska.
W USA są one przyrządzane wręcz „nałogowo” na większości grill party.
U nas równie dobrze możemy je przygotować na grilu, jak i w ognisku,
co wielokrotnie wypróbowaliśmy z bardzo dobrym skutkiem. Z braku innych możliwości możemy zrobić to w naszym kambuzie, ale to już nie to samo.
Potrzebujemy:
- 2 duże ziemniaki na osobę, obrane, umyte, obgotowane przez 10 min
i pokrojone w dość grube plasterki,
- 2 duże cebule na osobę, obrane, umyte, pokrojone w cienkie pół plasterki
i przesmażone krótko na maśle,
- przyprawy: sól i pieprz,
- 2-3 łyżki masła (margaryny),
- posiekany koperek lub pietruszka.
Przygotowujemy duży kawałek podwójnie złożonej grubej (haevy duty) folii aluminiowej. Na spodzie folii kładziemy kilka „wiórków” masła, a na to warstwę ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy warstwę cebuli. Ponownie przyprawiamy solą i pieprzem i układamy następną warstwę lub warstwy (w zależności od ilości osób) ziemniaków i cebuli.
Na wierzch ostatniej warstwy kładziemy kilka „wiórków” masła (margaryny)
i całość zawijamy w pakiet pozostawiając na górze kieszeń zawierającą trochę miejsca dla uchodzącej pary. Zagrzebujemy w żar ogniska i pieczemy przez 35-40 min. Na grilu ten czas wynosi 45 min, a na kuchence gazowej 45-50 min, ale ten pakiecik należy położyć na blaszce aluminiowej.
Po upieczeniu rozchylamy pakiet i posypujemy zieleniną.
Podajemy do wszystkich mięs i kiełbas tak z ogniska, jak i z grila, ale również do mięs z puszek lub słoików. Ziemniaki są aromatyczne i bardzo smaczne. Można je również zjeść bez mięsa jako samodzielne danie lub jak jedzą amerykanie z zimnym mlekiem, a w naszym przypadku z maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym.
Doskonale smakują z gulaszem lub leczo.
Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz