Kuchnia jachtowa cd. - Grill Ognisko cz.4
Ryby na grilu i ognisku - cz.2
Dzisiaj pstrąg.
Pstrąg na ruszcie.
Pstrąga także nie skrobiemy. Jego delikatna łuska rozpuszcza się natychmiast. Zaczynamy, jak zwykle, od odgłowienia, dalej patroszymy, myjemy i skrapiamy cytryną wewnątrz i zewnątrz. Pozostawiamy na kilka minut, by mięso stężało i następnie przyprawiamy pieprzem i solą. Możemy posypać ziołami prowansalskimi lub natrzeć czosnkiem. Do środka wkładamy 2-3 gałązki natki pietruszki. Polewamy olejem i wkładamy na ruszt. Pieczemy 8-10 min na każdą stronę, aż ładnie się zrumieni, a płetwy będą się łatwo oddzielały.
Pstrąg jest rybą szlachetną. Możemy podać ją z sałatką ziemniaczaną, z zieloną sałatą, ale najlepiej smakuje (wg. nas) z młodą kiszoną kapusta lekko ocukrzoną. Znakomicie pasuje do tego lampka białego wina.
My preferujemy dobrego Rieslinga.
W ten sposób możemy na ruszcie piec wszystkie ryby.
Natomiast można też piec ryby w pakiecikach z folii aluminiowej pamiętając jednak o tym, że z wyjątkiem pstrąga wszystkie pozostałe muszą być najpierw oskrobane, ponieważ łuski się nie rozpuszczą. Pakiecik zrobiony dla każdego uczestnika może zawierać nie tylko rybę, ale i warzywa. Można również,
w zależności od upodobań rybę i warzywa upiec w oddzielnych pakiecikach. Jedno jest absolutnie pewne, że tak pieczone ryby są niskokaloryczne, lekkostrawne i nieopalone. Pozbawione są niestety chrupiącej skórki, ponieważ praktycznie są duszone.
Przedstawimy pstrąga w wersji razem z jarzynami w jednym pakieciku.
Pstrąg w „pakiecie”. Potrzebujemy:
- średniej wielkości pstrąga, odgłowionego, wypatroszonego, umytego
i osuszonego,
- 2-3 pieczarki, oczyszczone na sucho i pokrojone w pół plasterki,
- 1 cebula, obrana, umyta i pokrojona w pół plasterki,
- 1 średni pomidor, umyty i pokrojony w ćwiartki,
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
- koperek, zielona pietruszka, bazylia,
- 1 cytryna,
- 2-3 łyżeczki masła,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowujemy grubą folię aluminiową, rwąc ją na kawałki dłuższe od pstrąga (dużą rybę można pokroić na mniejsze kawałki) i smarujemy masłem .Rybę skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Do środka wkładamy 2 plasterki cytryny oraz 2-3 gałązki zielonej pietruszki i koperku. Na posmarowaną folię układamy 2 plasterki cytryny i pokrojoną cebulę, a na to kładziemy rybę
z kilkoma listkami bazylii na wierzchu. Obok układamy pomidory i pieczarki. Na wierzch kilka „wiórków” masła. Zawijamy pakiecik pozostawiając na górze trochę wolnej przestrzeni. Wkładamy na gril na około 20 minut.
Możemy również ten pakiecik zagrzebać w żarze ogniska i piec około 15 minut. Podajemy z upieczonym na grilu lub nad ogniskiem chlebem.
Smacznego.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz