czwartek, 2 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa cd.  -  Grill  Ognisko  cz.4



Ryby  na  grilu  i  ognisku - cz.2



Dzisiaj pstrąg.

Pstrąg  na  ruszcie.

Pstrąga  także  nie  skrobiemy. Jego  delikatna  łuska  rozpuszcza  się  natychmiast. Zaczynamy, jak zwykle, od odgłowienia, dalej patroszymy, myjemy  i skrapiamy  cytryną wewnątrz i zewnątrz. Pozostawiamy  na  kilka  minut, by  mięso  stężało i  następnie  przyprawiamy  pieprzem i solą. Możemy  posypać  ziołami  prowansalskimi lub  natrzeć  czosnkiem. Do środka  wkładamy 2-3  gałązki natki  pietruszki. Polewamy  olejem i  wkładamy  na  ruszt. Pieczemy 8-10 min na każdą  stronę, aż  ładnie  się  zrumieni, a płetwy będą  się  łatwo  oddzielały.

Pstrąg  jest  rybą  szlachetną. Możemy  podać  ją z sałatką  ziemniaczaną, z zieloną  sałatą, ale  najlepiej  smakuje (wg. nas) z młodą kiszoną  kapusta lekko  ocukrzoną. Znakomicie  pasuje  do  tego  lampka  białego  wina.

My  preferujemy dobrego Rieslinga.

W ten  sposób  możemy  na  ruszcie  piec  wszystkie  ryby.

Natomiast  można  też  piec ryby w pakiecikach  z  folii  aluminiowej pamiętając  jednak o tym, że z wyjątkiem pstrąga  wszystkie  pozostałe  muszą  być najpierw  oskrobane, ponieważ  łuski się nie rozpuszczą. Pakiecik  zrobiony  dla  każdego uczestnika  może  zawierać nie  tylko  rybę, ale i  warzywa. Można  również,

w zależności  od  upodobań rybę i warzywa upiec w oddzielnych  pakiecikach. Jedno  jest absolutnie pewne, że tak pieczone  ryby są  niskokaloryczne, lekkostrawne i  nieopalone. Pozbawione    niestety  chrupiącej  skórki, ponieważ  praktycznie    duszone.

Przedstawimy  pstrąga  w  wersji  razem z  jarzynami w  jednym  pakieciku.


Pstrąg w „pakiecie”.
Potrzebujemy:

- średniej wielkości  pstrąga, odgłowionego, wypatroszonego, umytego

  i osuszonego,

- 2-3 pieczarki, oczyszczone na sucho i pokrojone  w pół plasterki,

- 1 cebula, obrana, umyta i pokrojona  w pół plasterki,

- 1 średni  pomidor, umyty i pokrojony w ćwiartki,

- 1 ząbek  czosnku, rozgnieciony,

- koperek, zielona pietruszka, bazylia,

- 1 cytryna,

- 2-3 łyżeczki  masła,

- przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowujemy grubą  folię aluminiową, rwąc    na  kawałki dłuższe  od  pstrąga (dużą  rybę można  pokroić na mniejsze kawałki) i  smarujemy  masłem .Rybę  skrapiamy  cytryną, doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie  nacieramy  rozgniecionym  czosnkiem. Do środka  wkładamy 2 plasterki cytryny oraz 2-3 gałązki zielonej pietruszki i  koperku. Na posmarowaną  folię  układamy 2 plasterki cytryny i pokrojoną  cebulę, a na to  kładziemy rybę

 z kilkoma listkami bazylii na  wierzchu. Obok  układamy pomidory  i  pieczarki. Na  wierzch  kilka „wiórków” masła. Zawijamy  pakiecik  pozostawiając na  górze  trochę  wolnej  przestrzeni. Wkładamy  na  gril na  około 20 minut.

Możemy  również ten pakiecik zagrzebać  w  żarze  ogniska  i  piec około 15 minut. Podajemy z upieczonym na  grilu lub  nad ogniskiem  chlebem.

Smacznego.



andy&eli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz